Petten aan Zee

Petten is een kustplaats in de kop van Noord-Holland op slechts 50 kilometer afstand van Amsterdam. Het dorp wordt ook wel ‘Petten in de Duinen’ of ‘Petten aan Zee’ genoemd. Het is een onderdeel van de gemeente Schagen en ligt vlak bij de populaire badplaatsen Callantsoog, Schoorl en Bergen aan Zee. De historische winkelsteden Alkmaar en Schagen en het gezellige kunstenaarsdorp Bergen liggen op een steenworp afstand. Jaren geleden was het gebied nog onbekend. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. Het eertijds onontdekte stukje kust is nu ongekend populair Wie er eenmaal is geweest, blijft er graag terugkomen.

Transitie van de kust

Met het opspuiten van 35 miljoen kubieke meter zand in 2015, ontstonden tegen de oude Hondsbossche en Pettemer Zeewering strand en duinen, hiermee werd de veiligheid van het achterland geborgd. Dankzij dit staaltje vernuft van Hollandse ingenieurs is er een compleet nieuw en uniek natuurgebied ontstaan, over een lengte van 8 kilometer, tussen de Schoorlse Duinen en de Pettemerduinen overgaand in het Zwanenwater. Prachtige brede stranden, een weidse blik en een fantastisch duinlandschap bieden ruimte en rust en gaven Petten de kans zichzelf opnieuw uit te vinden.

Een resort dat verbindt

De ontwikkeling van het Leisure en Business Resort Corfwater sluit naadloos aanop de nieuwgevormde natuur tegen de oude stormkering. Deze ontwikkeling op ruim 10 hectare aan de rand van de Pettemer Duinen verbindt zee, duingebied en dorp met elkaar. Het gecultiveerde gebied, waar de camping en het Huis ter Duin stond, is getransformeerd tot een ongekend fijne plek dat één is met de natuur. Petten heeft met stip een plek verworven in top van de ranglijst van Nederlandse badplaatsen.

Het resort

Leisure & Business Resort Corfwater is in één keer ontwikkeld. Na oplevering keerde de rust terug. Voor altijd! Want Petten groeit niet door naar massatoerisme. Dit is de enige plek aan de noordkant waar nog gebouwd mocht worden. Het resort biedt zo’n 1300 bedden, verdeeld over het hotel, de villa’s en appartementen. Zowel logerende gasten als passanten maken gebruik van de verschillende horeca-, vergaderen congresfaciliteiten. Ook de wellnessruimte, fitnessruimte, het zwembad, de beauty salon staan tot hun beschikking. Aldus kan men spreken van een compleet pakket aan services en faciliteiten die een nieuwe standaard hebben gezet voor een resort van dit kaliber. Er is gebruik gemaakt van jarenlange ervaring om dit bestaande recreatiegebied te transformeren tot een indrukwekkend, uiterst efficiënt en doordacht resort. Door de hoge kwaliteit en diversiteit aan verblijfsmogelijkheden en faciliteiten waant iedere gast zich de koning te rijk.

Organisch geheel

De 150 duinvilla’s, verdeeld over 9 types, lijken willekeurig te zijn gepositioneerd, maar niets is minder waar. Ze zijn stuk voor stuk zeer bewust zó geplaatst dat natuur en recreëren optimaal samengaan. Het duinlandschap is in ere hersteld en plooit zich rondom en over de duinvilla’s, waardoor deze organisch in hun omgeving opgaan. Door de enorme hoogteverschillen in het gebied heb je enerzijds een weids uitzicht en daarnaast ook privacy en geborgenheid in en om de duinvilla’s. De auto is te gast op het park. Via een karrespoor zijn de duinvilla’s bereikbaar om te laden en lossen. Het echte parkeren gebeurt uit het zicht van de villa’s. Duinpaadjes vertakken zich vanaf de hoofdroute (Vuurboetpad) die strand en dorp met elkaar verbindt. Dit Vuurboetpad is meer dan een plek om van A naar B te gaan. Het is een ontmoetingsplek die uitnodigt om te verblijven en te flaneren en om van daaruit Petten en omgeving verder te gaan ontdekken.

Het hotel

Aan de noordzijde van Leisure & Business Resort Corfwater staat een 4 sterren superieur hotel en conferentieoord met 240 kamers. Hier worden historie en hedendaagse luxe met elkaar verbonden. Het in 1934 gebouwde kleuterhuis heeft gezelschap gekregen van vijf nieuwe bouwblokken gekoppeld door een bouwlaag verscholen in de duinen. Samen vormen zij een prachtig ensemble midden in de natuur. Het monumentale Huis ter Duin is in alle glorie hersteld en staat ten dienste als á-la-carte restaurant, met bar, werken vergaderfaciliteiten. Het heeft daarmee zijn oude functie weerteruggekregen: mensen komen naar Hotel Corfwater om de ‘kracht van de zee’ te ervaren en gaan als herboren weer naar huis.

Onderdeel van het dorp

Corfwater is het niet langer een obstakel maar een integraal onderdeel van het dorp. Het duingebied van het resort is via
diverse wandelpaadjes vrij toegankelijk en de hoofdroute van het plein naar de strandopgang verbindt, als een boulevard, alles wat Petten de moeite waard maakt en voegt daar zelfs nog aan toe. De Pettemers, passanten en gasten van het resort mengen daar als vanzelfsprekend, onderweg naar strand, dorpsplein, hotel, villa, of spelend en verpozend. Het Vuurboetpad, zoals de route is genoemd naar de voorloper van een vuurtoren die daar ooit heeft gestaan, sluit qua inrichting aan op de sfeer van het dorpsplein. Cortenstalen trappen vormen aan beide zijden een bijna monumentale toegang. De fraaie loopbrug die onderdeel uitmaakt van het Vuurboetpad maakt de route vrij van snelverkeer.

De groei van Petten

Het Vuurboetpad leidt vanaf het strand over het resort naar het dorpsplein. Dit plein heeft in het kielzog van de ontwikkeling van het resort een metamorfose doorgemaakt, waardoor het dorp nu de uitstraling heeft van een ingetogen, chique badplaats. Zij doet bijna mediterraan aan met de bestrating van Portugese keien en de witgekalkte gevels. Onder het geraamte van een schip staat het podium waar elk moment een voorstelling kan gaan beginnen. De fontein, in de vorm van bedriegertjes, zorgt voor nog meer vertier en is een welkome verkoeling voor jong en oud. Het opnieuw ingerichte dorpsplein biedt, mede dankzij de ontwikkeling van Petten Plaza, een divers aanbod van horeca, delicatessenwinkels en boetieks, die een unieke beleving compleet maken. Dit alles heeft van Petten niet alleen een regionaal centrum gemaakt. Maar bovenal een badplaats met internationale allure.